2013. szeptember 14., szombat

Rekkebord - a garnélarákok tömegmészárlása

A149. merülést letudva norvég hagyomány, ún. rekkebord várt ránk.

Mindez annyit takar, körbeülünk egy asztalt, és brutális mennyiségű mélyfagyasztásból kiolvadt, főzött garnélarákot belezünk ki és eszünk meg. Ez itt amolyan néphagyományféle:)

Mikor anno először találkoztunk a "jelenséggel", kicsit furcsán néztünk Andival vendéglátóinkra. Némi segítségre volt szükségünk, hogy magyar ételeken nevelkedett gasztokultúránkkal el tudjuk fogyasztani a halálukban is páncéljaikkal védekező parányi lényeket. Az ízük kiváló, én csak azt nem szeretem, amikor egy-egy ikrákkal teli entitást sikerül kifognom, és utána papírtörlőzhetek ezerrel, hogy megszabaduljak a kezemre ragadt ikráktól. Szerencsére ezzel a norgévok is tisztában vannak, ezért az egy tekercs konyhai törlőkendő/4 fő alaptartozéka a szeánsznak. A garnálát majonézzel, citrommal és kenyrrel esszük.

Persze az össznépi falást némi beszéd előzte meg a Világ Végén, ahol mindannyiunknak megköszönték a részvételt a búvártalálkozón. Mi is viszontköszöntük a meghívást, és usgyi, belevetettük magunkat a garnélahadba.

A vacsora alatt Håvard-dal szóba került a reggeli problémás merülésünk is, és sörözés közben eldöntöttük, hogy ezentúl ismeretlen helyen 100 bar-ral fogunk visszatérni a biztonsági megállóba, így komolyabb baj, váratlan esemény történtekor is bőven lesz levegőtartalék a palackban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése