2012. május 16., szerda

Hajóroncsok nyomában I.

Eljött ez a nap is. Szép kerek számra ébredtünk, ma lesz a 100. merülés:) A Nagy Nap tiszeteletére nagy fába vágjuk a fejszét: megpróbáljuk megkeresni Alværn tenger nyelte hajóroncsait:)

Az idő amolyan idei szokásos: megérkezünk Alværn-ba, és lóg az eső lába. Ma jó dolgunk van, Andi is velünk tartott, így segédkezik a cuccolásban, illetve lerendezi az autót helyettem. A kocsiból kikászálódva konstatáltuk, hogy az eső bizony igencsak a nyakunkon. Javaslatomra gyorsan öltözködni kezdünk - szárazruában már nem sokat tud "ártani" az égi áldás:)

Versenyfutás az esővel:)
Az esőnek köszönhetően rekord gyorsasággal elkészülünk, és már caplatunk is le a mólóra. Előzetesen annyi információt kaptunk egy Jarle nevű norvég sráctól, hogy van egy magasfeszültségű kábel, azt kell követni, és valahol 25 méteren kiágazik belőle egy vezetőzsinór, amit egy búvár fektetett le korábban, és elvileg pontosan a hajóroncsokhoz vezet. Nagy reményekkel szívünkben ugrottunk be a frissíő hideg vízbe, majd gyorsan konstatáltuk, hogy mindkettőnk kesztűje ereszt... Immáron rutinműveletnek számító le-felvétel, majd újabb ellenőrzés következett, amit jó 200 méter hátúszás követett a tengerbe bukó magasfeszültségű vezetékig. Mit ne mondjak, a végén már azt hittem, a Londoni Olimpiára készülünk némi sportszerű nehezítéssel:)

Mi nyertünk - gyorsabbak voltunk, mint az érkező eső
Végül odaértünk, kifújtuk magunkat, és közös megegyezés után már toltuk is lefelé a métereket.

Odalent igazi kábelerdő várt ránk. 3 kábel járta örömteli körbetekergős, ide-oda kanyargó táncát, de szerencsére mindannyian kb. egy irányt tartottak. Lassan elértük az ígéret földjét, a 25 métert, sőt - túl is haladtunk rajta, de a hőn áhitott vezetőzsinór nem jött el...

Végül sekélyebb rész következett, majd - mivel a visszaút egy mélyebb kis szakaszt is tartogatott, lassan visszafordultunk, hogy még biztonságban dekó mentes merülésünk lehessen. A visszaúton a legvastagabb kábelt még követtük egy darabig nyugat felé, aztán - mivel a roncsokra a levegő meg a no dekó idő úgysem lett volna elég - visszatértünk a hazairányra.

Kikászálódtunk a partra, és levontuk a konklúziót: a roncsokról további információ kell:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése